vineri, 2 martie 2012

Star Wars 3D

Da, am fost aseara la Razboiul Stelelor si nu, acest post nu e un fel de review, asta ca sa n-avem vorbe la proces.
Stabilim din start o chestie si anume "Gâlseava di pi sier" nu e un film la care sa te duci sa-l vezi prima oara acum, la cinema, ca Avatar, par example. E pentru fani, e pentru impatimiti. Daca nu ai crescut cu el in suflet, daca nu ai visat niciodata sa devi jedi, daca nu ti-au intrat pe sub piele personajele de la bun inceput iar tema muzicala a lui Vader nu ai fredonat-o niciodata in minte, stai frate acasa. Pierzi bani, pierzi timp si ne deranjezi si pe noi care am venit sa vedem o capodopera in varianta 3D.

Nu o sa va povestesc cum am crescut gandindu-ma toata copilaria la acest film, bucuria din ochii mei cand tata prindea de la chioscul de inchirieri VHS un "nou" episod, cum ma speria respiratia omului cu masca neagra de imi venea sa ma bag sub pat de frica atunci cand il vedeam, ca poate ma omoara prin televizor, ca pe ceilalti din film. Si mai era si muzica aia..

Nu, nu o sa va povestesc pentru ca o parte din voi stiti deja iar ceilalti nu pricep oricum. E o chestie de corason, daca vreti si va place comparatia, noi suntem precum tocilarii din Big Bang Theory. Nu aratam ca ei, dar empatizam perfect :) Am revedea filmul asta si a 1000-a oara, fara sa ne plictisim, descoperind de fiecara data lucruri ce ne-au scapata de 999 de ori inainte.


Ok, despre varianta 3D acum: pai ar trebui spus din start ca nu e chiar un 3D clasic, adica desi filmul e in relief 99,9% , actiunea nu a fost conceputa si filmata ca spectatorul sa vada sabiile laser iesind din ecran sau sa vada venind spre el fragmente de nava spatiala bubuita de Republica. Lipseste adrenalina unui film conceput 3D pentru a speria spectatorul. Regret, dar n-o sa sara inima din piept nimanui la filmul asta. DAR, cum spuneam, o dara de 3D a introdus maestru Lucas in opera sa, si anume a refacut toate scenele ca privitorul sa descopere ADANCIMEA filmului. La propriu adancime, pentru ca asta e efectul de 3D, si anume parca privesti linia orizontului ca in realitate, scenele iau amploare, fetele contur si luptele devin mai aprige, totul coroborat si cu sunetul 3D. Filmul capata astfel profunzime iar scenele generate pe calculator devin ireal de reale. Acum e palpabil, te simti de acolo, iei parte la actiune, inoti spre orasul din adancuri alaturi de Obi-Wan, senatul e o ditamai incaperea iar in cursa tanarului Anakin nu numai ca iti feresti capatana la cum "conduce" dracia aia, dar ii intelegi si admiri talentul de jedi in devenire.

In fine, tot la experienta personala se reduce totul indiferent cat as lungi eu "review-ul' asta. Merita doar daca ai revedea filmul.
Despre cinematograf, conditii, timp de asteptare, curatenie, comfort... nu sunt platit sa fac reclama si deci nu o sa spun decat ca se putea si mai ieftin :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu